Včasih mi res dvigne pokrov do stropa

“VČASIH MI RES DVIGNE POKROV DO STROPA, KO MORAM VSE 100X PONOVITI, PA MI SAMO JEZIKA NAZAJ IN JE ČISTO NEPOSLUŠNA. IMAM RES VSEGA DOVOLJ.”

Drži, vzgoja ni simpl, če posebej pa ne, ker imamo naloženih toliko starševskih nalog. otroka naučiti:
reda,
doslednosti
lepega vedenja
sprejemanja drugih.

Danes je starš na razpotju, ko vidi, kako vse staro ne deluje več in predvsem discipliniranje, ki je bilo, dobiva popolnoma drugo dimenzijo, v kateri se počutiš popolnoma izgubljen in nemočen. V sebi samo iščeš, prave besede, prav način, deluje iz sočutja, vmes v tebi vse nori in najraje bi poslal vse v tri krasne, pa se pol spomniš prebrane misli, da so otroci tvoj največji zaklad. Takrat te zadane krivda in sodba sebe, da zakaj se tako vedeš, kis is i že 1000x obljubila, da boš drugače!

To pa še ni vse. V ta lonec nalog starševstva lahko dodamo še, da želimo otroka naučiti, da bo:
imel rad sebe
spoštoval druge
odločen in da bo verjel vase,
našel svoje sanje in jih živel
itd.

In potem imamo lepe trenutke, ko smo zadovoljni in srečni, ker vidimo, da vam gre dobro in da bomo uspeli na tej svoji misiji. So pa obdobja, ko je naporno in smo kot starši v negotovosti, utrujeni, brez energije, nočemo otroka zaznamovati za življenje, želimo vzgajati sočutno in ljubeče, pa je nenehno treba postavljati meje. Zmozgan si od trme, jezikanja, neposlušnosti.
Vsak dan je kot kopija dnevu prej. Še posebej s temi omejitvami, zdi se ti, da boš vsak čas imel lase že čisto kodraste od živčkov.
Potem pa so tu še čustveni izbruhi otrok, kako jih umirit, ne delati razlik in še in še.

Na tej točki verjetno čakaš, da začnem pisati
5 rešitev za…
7 odgovorov otroku, ko….
2 top tehniki, da….

Pa ne bom. Pisati pa sem začela knjigo o jazbecih, v kateri sem enkrat že pokazala moj pogled na starševstvo in sedaj čutim, da je pravi čas, da napišem novo in prenovljeno in veliko bolj obsežnejšo knjigo o jazbecih.

Ker pa je moj jezik veliko hitrejši kot tipkanje in rada govorim, bom o temah, ki bodo v knjigi vsako sredo govorila na moji Facebook strani ob 19:00.

Prideš?

 

 

 

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?