V objemu pravljice in otroka

EDEN OD RAZLOGOV, DA SEM SE ODLOČILA IZDATI SLIKANICO HANINA BOŽIČNA ŽELJA, JE BIL TUDI TA, DA PREDVSEM OTROKE PONOVNO VRNEM K BRANJU IN JIM VZBUDIM LJUBEZEN DO KNJIG. ŽELELA SEM NAGOVORITI PREDVSEM TISTE, KI SE VAM ZDI BRANJE ODVEČNA, DOLGOČASNA AKTIVNOST. IN TISTE, KI IMATE OTROKE, PA JIH NE ŽELITE SPODBUJATI K BRANJU, ČEŠ DA LAHKO V ŽIVLJENJU USPEJO TUDI BREZ TE VEŠČINE. TISTE, KI SE BOJITE VSTOPITI V KNJIŽNICO ALI VAS MNOŽICA POLIC, POLNIH KNJIG SPRAVLJA V STRES.

Vendar sem prepričana, da, če obstaja ena stvar, ki lahko pomaga otroku, da bo v življenju uspešen, sočuten, srčen, je to vsekakor ljubezen do branja. Branje odpira vrata ne samo do znanja, prek zgodb, poezije, dramskih besedil spoznavamo medčloveške odnose, čustva, moralne odločitve, zato nas knjige bogatijo, nas delajo bolj sočutne, iz njih se lahko veliko naučimo za življenje. In na nas starših je, da otroku to ljubezen do branja predstavimo in privzgojimo na kar se da nevsiljiv način – vredno je vsega časa in energije.

Branje in pripovedovanje zgodb, govorjenje in petje na veliko različnih načinov pomaga pri razvoju vašega otroka že od najzgodnejših dni dalje. Na ta način se otrok seznani z zvoki, besedami, jezikom, sčasoma pa tudi z vrednostjo knjig in veseljem do branja. Na ta način gradite njegovo zgodnjo pismenost, kar mu bo pomagalo, da bo tudi kasneje v življenju rad bral.
Z branjem in pripovedovanjem zgodb spodbujate njegovo domišljijo in mu pomagate spoznavati svet okoli nas. Branje pa je tudi odlična priložnost, da se s svojim otrokom povežete in spletete toplo in močno vez.

Kakšne so torej prednosti branja otrokom?

1. Branje odpre otrokov um svetu in močno poveča njegove življenjske možnosti. Otrok, ki je bralec, bo verjetno dosegel višjo stopnjo izobrazbe. Živel bo bolj ustvarjalno in polno življenje, v katerem bo sposoben predelati zapletene informacije in uspešneje uresničevati svoje cilje.

2. Bralci imajo tudi daljšo življenjsko dobo, večje možnosti zaposlitve in živijo bolj kakovostno življenje.

3. Bralec vse življenje razvija željo po znanju. Branje je podlaga njegovemu znanju na različnih predmetnih področjih, vključno z znanostjo, zgodovino, geografijo, matematiko in družboslovjem. Hkrati pa branje omogoča otroku, da se tudi sam nauči novih spretnosti in veščin, in več se vaš otrok nauči, več hoče vedeti.

4. Zgodnje učenje branja vpliva na otrokove rezultate na preizkusih pismenosti. Rezultati raziskav kažejo, da zgodnji bralci bolje od povprečja razumejo novičarske članke, fikcijo in različne dokumente.

5. Z branjem otrok izboljšuje tudi svoj besedni zaklad in slovnico, s čimer pa se izboljšajo tudi njegove pisne sposobnosti, veščina, ki jo je v tej komunikacijski dobi še posebej pomembno razvijati.

6. Branje velike količine besedil sicer zahteva veliko discipline, ki pa bo vašemu otroku kasneje v življenju v veliko pomoč.

7. Branje namreč izboljšuje sposobnost reševanja problemov in kritičnega mišljenja ter dviguje raven pozornosti, zato se hitreje in lažje učimo.

8. Bralci imajo po navadi dobro razvit smisel za humor, poleg tega branje spodbuja človekovo domišljijo, ki je pomembna za razvijanje ustvarjalnosti.

9. Dobre zgodbe ponujajo razmišljanje o tem, kako je biti človek, govorijo o njegovih čustvih in stanjih. Z branjem človek postane tudi bolj dojemljiv za kulturne raznolikosti, običaje, navade, zaradi česar so bralci ponavadi tudi precej bolj sočutni do drugih in drugačnih ljudi.

10. In nenazadnje otrok, ki od mladosti z užitkom bere, običajno ostane bralec vse življenje.

 

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?