Pravljice spodbujajo otrokove supermoči

Ko pomisliš na otroštvo ali vidiš otroke, na katerih prvih 5 reči pomisliš? Smeh, brezskrbnost, igra, uživanje, risanke, pravljice, vrtec? Pravljice so velik in pomembne del otrokovega otroštva. Res je, da jih vsi otroci ne marajo, sama pa bi bolj rekla, da moramo najti pravo knjigo in na prav način pristopiti.

Sama sem bila leta nazaj zelo zaskrbljena. Kot takratna učiteljica sem imela predstavo, da moramo MOJ OTROK poznati vse klasične pravljice, da bo “opremljen”, kot pride v vrtec, kaj šele v šolo. Tako sem se trudila, da mu berem, ponujam, pokažem, vsilim in ga preigram z Rdečo kapico, Sneguljčico, vsemi tradicionalnimi, ljudskimi, klasičnimi pravljicami, a ni šlo. kaoliko sem sama sebe rinila v to da mora in se obremenjevala s tem, da ne bo imel splošne razgledanosti, ne bom niti pisala.

On pa je imel najraje pravljice, ki sem si jih sama izmislila in v katerih se je poistovetil. Te pravljice je hotel poslušati vsak večer. In kako je to izgledalo?

Najprej je bila pravljica o kosilnici BRM, BRM, BRM.  Ta pravljica je bila interaktivna, saj je kosilnica vedno pela svojo pesmico BRM, BRM, BRM. Ko sem v pravljici prišla do dela: “Koslilnica je zapela svojo pesmico…”, takrat je in vedno zapel: “Brm,brm, brm.” To pravljico sem mu govorila, vsako večer 2 leti. Ja, 2 leti.  Priznam, večarih sem si tako elela, da bi obstajal večer, ko bi govorila katero drugo pravljico.  Tako sem mu vmes podtaknila pravljico AVION ALBER . To sem nato govorila to naslednje leto. Je hotel slišati katero drugo pravljico? Bolj ne – kot da! zato ap sem sama začela iz knjižnice nositi po 20 pravljic in jih začela brati. Iskala sem tiste, ki nosijo življenjske modrosti.

S sinom pa sem se tako naučila, da rabimo otroka slišat in svoje predstave o tem, kako naj bi bilo, da smo mi dobri starši v očeh drugih odpihniti stran.

In to sta bili zagotovo dve pravljici, ki sta pri njemu razvijali njegove SUPERMOČI.

Kosilnica je bila vztrajna, iznajdljiva in prijazna.

Avion Albert ustvarjalen in pogumen.

Otroci pravljice potrebujejo, le mi moramo veliko pometi pred svojim pragom, da otroka res slišimo in skupaj z njim rastemo in tako razvijamo njegove supremoči. In slikanice so kot nalašč za to. Še posebej slikanice, ki spodbujajo

sočutje

sprejemanje drugačnih

pogum

prijaznost

ljubezen do živali in narave

sprejemanje samega sebe in še in še.

S temi pravljicami otroci rastejo v svoji notranjosti, ker se z junaki povežejo, živijo njihovo zgodbo v sebi in tako kreirajo v sebi te karakterne lastnosti in jih počasi začenjajo prenašati v svoje življenje. Da to lahko naredijo še bolj uspešno, pa jim pri tem moramo pomagati odrasli (starši, sorodniki, vzgojitelji, učitelji…). V zelo veliko pomoč so nam glede tega lahko tudi motivacijske kartice.

Na svoji spletni strani tako začenjam nov projekt, ker želim s starši, vzgojitelji in učitelji deliti pravljice, ki pomagajo otroku razvijati supermoči s kratkimi nasveti. Vse to lahko spremljaš na mojem Youtube kanalu in na moji spletni strani.

Vesela pa bom tudi kakšnega tvojega predloga na moj email.

 

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?