Pot do otrokove odgovornosti in 5 življenjskih resnic

Ko enkrat srečaš jazbece, in če jim dovoliš, da te naučijo, česar o sebi še nisi vedel ali kar si pozabil, imaš največjo možnost, da postaneš najboljša verzija sebe. Pa ne samo to! Dobiš tudi izjemno priložnost, voditi otroka do notranje osebne odgovornosti, da bo v življenju vse odvisno samo od njega in njegovih odločitev, vztrajnosti in pripravljenosti spreminjanja.

Sedaj verjetno že veš, kako so jazbeci prišli v moje življenje in na pot moje vzgoje. Če ne veš, si lahko več prebereš  kar v moji knjigi NEKDO V MOJI GLAVI PRAVI DA…

Tako so se iz zgodbe in po poti učenja začele rojevati resnice, ki sem jih predajala sinu, da bi lahko bolje razumel sebe in seveda tudi druge.

Nastalo je 5 resnic življenja, ki so ti lahko v pomoč, da vodiš otroka do tega, kako bo v življenju prevzel odgovornost za kreiranje tega:

  1. VSAK ČLOVEK NA TEM SVETU IMA JAZBECA, TUDI JAZ IN TI.

Drži! Ni osebe na tem svetu, ki jazbeca ne bi imela. Obstajajo samo ljudje, ki so to presegli in v sebi ugasnili, ker jazbecu niso dajali toliko pozornosti in so razvijali svoje supermoči.

Med odraščanjem vsak razvije del ega, ki ga imenujem jazbeci. Ti so super, ker nam vedno pokažejo, kje je priložnost, da sebe lahko razvijemo v še boljšo osebo.

 

  1. JAZBEC TI VEDNO GOVORI, DA NISI DOVOLJ DOBER, DA TI NE BO USPELO …

Zagotovo poznaš notranje glasove, ki te prepričujejo,

kako nečesa nisi dovolj dobro naredila,

kaj bodo drugi rekli,

da nisi vredna ali dobra mama,

da bo otrok imel čustvene travme,

da si v celoti slab človek …

Si mogoče kdaj opazila, kako nadležne so te misli in kako ne dajo miru in težijo in težijo? Si se mogoče vprašala, kako to, da ti ne težijo pozitivne misli in koliko volje in vztrajnosti potrebuješ, da preženeš te temne misli in v sebi vzpostaviš novo pozitivno stanje.  Ja, jazbeci vedno dajejo negativne sugestije. Na tebi pa je, ali jih poslušaš ali ne. Zato smo že pri naslednji resnici.

 

  1. VSAK HRANI SVOJEGA JAZBECA.

Ah, to je eno močnih spoznanj, ko prideš na stopnjo, da za nič več ne kriviš drugih ampak res prevzameš odgovornost za svoje življenje. Takrat stopiš na pot raziskovanja in bivanja brezpogojne ljubezni. Priznam ni lahko, vendar Slovenci imamo res lep pregovor, da je treba najprej pomesti pred svojim pragom.

Torej, najprej pometi svoje notranje vzorce, pričakovanja, prepričanja, bolečine, jezo, razočaranja, dvome stran in srečaj novo sebe. Dejansko pa gre tako, da preko vzgoje rastemo in se razvijamo iz svojih blokad, vzorcev naprej v novo sebe.

 

  1. TVOJ JAZBEC KLIČE VEN MOJEGA IN POTEM SE POGOVARJATA DVA JAZBECA.

Zagotovo si sedaj pomislila na prepire s partnerjem, otrokom, najstnikom. Ali si opazila, kako se jazbec v tebi prižge na točno določene besede ali intonacijo ali pogled in potem zgrešiš celotno poanto vsega pogovora in prepir narašča, dokler si povesta vsega za 5 let nazaj in naprej in še kakšno besedo, ki res boli.

V odnosih imamo največjo priložnost, da presegamo svoje jazbece. Dejansko smo takrat tudi mi kot naši mali otroci, ko se mečejo po tleh in preizkušajo meje, le da mi to počnemo malo drugače.

 

  1. JAZBECI NE MARAJO, DA SE SMEJEŠ IN DA SI SREČEN.

Si že opazila, kako je svet drugačen, ko si pozitivna, kako vse bolj teče in gre lažje. Tudi vsi izzivi, problemi vsakdana, so nekako lažji. Pa še polno energije imaš. Se spomniš, kako je bilo, ko si bila zaljubljena? Vse je šlo, vse si lahko naredila, bila si pogumna, svet je imel drugo barvo.

Torej je čas, da se vsak dan na novo zaljubiš v življenje in to lahko z malo vaje in vztrajnosti tudi dosežeš. Ali pa še naprej poslušaš glasove, ki v tem trenutku, ko bereš tole v tebi analizirajo: »Ja, lahko njej, ona ni v tej situaciji, kjer sem jaz … enostavno je nekaj pisat …«

Vidiš, to so jazbeci. Vprašaj se, kaj ti sporočajo in si pomagaj z odgovorom.

Potem pa je tu še drobni tisk pri jazbeci in ta je: Jazbeci ne marajo, da jih najdeš. Ah, res jih predobro poznam.

Več o jazbecih v moji knjigi NEKDO V MOJI GLAVI PRAVI DA …

 

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?