Otrokov notranji steber

Dr. Wayne Dyer je podal čudovito prispodobo o pomaranči. Če pomarančno stisneš, pride vedno iz nje to, kar je v njej, torej pomarančni sok. Če življenje stisne človeka, se zgodi popolnoma neako – na površnje to, kar je v človeku, kar je v nas. So to mir, stabilnost, razumevanje, ravnovesje?

To je ena najboljših prispodob, ki resnično pokaže, kaj imamo ljudje v sebi in koliko se približujemo pomarančnemu soku. In če postavimo, da je pomarančni sok naša notranja stabilnost, mir, razumevanje ali brezpogojna ljubezen, vidimo, koliko zavestno smo prisotni.

Dva najtežja poligona, ker dejansko potrebujemo največ energije, da držimo svoj notranji steber sta VZGOJA naših bambinojev in PARTENRSKI ODNOSI oz odnosi, ki so nam najbližji. Kaj torej prihaja iz nas v vsakodnevnih »pritiskih« vzgoje, ko smo mi pomaranče?

Ko pogledam nazaj, kje sem bila čas nazaj z vzgojo in kjej sem danes, se lahko mirne volje pohvalim. Res sem naredila ogromno.

Včasih se bila sitna skoraj za vsako stvar:
ker ni bilo pospravljeno,
ker se sin ni takoj oblekel,
ker me je skoz spraševal isto stvar,
ker je uletel v sobo ravno, ko sem bila sredi sestanka,
ker že sam ni vedel, kaj bi moral narediti,
ker po moje bi že moral razumeti ene reči, ker je toliko star,
ker, ker, ker, ker…

Imela sem polno “razlogov”, da sem bila trda, odrezava, sitna, neučakana, naduta, glasna, hladna in kaj vem še vse. Spomnim se, ko sem se začela učiti biti bolj mehka in potrpežljiva. Mislila sem, da me bo razneslo, ampak sem zmogla. Korak za korakom sem bolj dihala, prepoznavala svoje boleče točke in postajala v sebi mirna. In vse to se je neizmerno poznalo tudi pri mojem sinu.

V sebi sem zašela graditi notranji steber.

Notranji steber je naša notranja sposobnost ohraniti mir, ravnovesje, ohraniti svojo energijo, ohraniti svojo vibracijo. To je trenutek, ko se ob pritisku v nas vžge vse staro in z notranjim stebrom dejansko rojevamo in kreiramo novega sebe. To je sposobnost, ko ostaneš miren vsak trenutek.
Se spomniš otrokove trme ali ko nekaj noče pospraviti?

Ti si pomaranča in trenutek vzgoje je pritisk.  In v tem danem trenutku, se v tebi zbudijo vsi tvoji stari deli, vsi tvoji vzorci, ki so zreli za odvoz, če jih le ti v sebi res želiš spustiti. Otrok vse bolj pritiska ali vztraja, da hoče nekaj imeti.  Pritisk v tebi se še poveča, kar pomeni, da je notranja moč v tebi v tem trenutku prišla do tvojega maksimuma ohranjanja mirne krvi. Kaj narediš?
Predihaš? Razumeš, kaj se dogaja?

Greš čez?

Ali ti dvigne pokrov in padeš v jezo, kričanje, discipliniranje, ker ne moreš več, ker se ti mudi, ker te čakajo, ker si utrujena?
Dejansko pa si sredi trenutka, ko odhajajo tvoji vzorci in ti gradiš tvoj še močnejši notranji steber.

In otrok?
V tem, ko kriči, sitnari ali se meče po tleh, tudi on raste preko svojih vzorcev in vzorcev, ki jih je podedoval. Takrat najbolj kopira v svojo notranjost tvoj notranji steber:
– sposobnost zavestnega preseganja vzorcev in blokad,
– sposobnost biti miren in obvladovati svoja čustva in misli.

Od tega notranjega stebra je odvisno, koliko bo otrok vztrajal in verjel vase kljub vsakemu padcu.

Od tega notranjega stebra je odvisno, ali otrok v sebi nenehno vrel nikoli končan monolog negativnih misli, da ni dovolj dober – torej jazbece ali pa bo začel prepoznavati jazbece in usmerjal svoje misli v svoje supremoči. Tega ne bo znal narediti sam kot otrok. Največjo moč pri učenju tega imamo starši. Sam se bo tega učil leta pozneje.  Otrok bo zagotovo imel tok negativnih misli, ker vsak človek na tem svetu ima jazbeca.  Če otroka ne učimo o moči misli, bo v sebi hranil  jazbeca, ker 70% naših misli in otrokovih je negativnih, če jih zavestno ne ugašamo in spreminjamo.

Otrokov notranji steber je njegov miren, zavesten mindset, ker prepoznava misli jazbecev in jih obrača v pozitivne misli, ker razume, da to, kar razmišljamo je izjemno pomembno.
Otrokom notranji steber mu pomaga obvladovati njegova močna čustva in jih obračati v supermoči.
To je pot, na katero se podamo skozi starševstvo tako mi kot tudi otroci, da postanemo boljši ljudje.

Več o tem lahko podrobneje preberete v moji knjigi: NEKDO JE V MOJI GLAVI IN PRAVI, DA…., ker podrobneje opisujem jazbece in navajam ogromno konkretnih primerov, kako jazbece obvladati, razumeti in se naučiti živeti z njimi.

Knjiga izide maja 2021.

 

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?