1. dan – KAKO POSKRBETI ZASE IZ MIRU IN LJUBEZNI

VSEBINA 1. DAN

Prvi dan smo govorile o tem, kdaj in zakaj mamice postanemo tečne, nejevoljne, kričimo in kako si lahko takrat pomagamo.

V kratkem pričevanju ene izmed predavateljic o poporodnem obdobju smo dobile potrditev, da je to, kar čutimo, ne glede nato ali je to sram, strah, utrujenost ali krivda, v redu. Da so čutenja dobrodošla, saj nam govorijo o našem notranjem svetu.

Dale smo si dovoljenje, da je – sploh v prvih mesecih po porodu – potrebno poskrbeti predvsem zase in za otroka in da vedno polni koši perila, kuhanje zdrave hrane in brisanje prahu lahko počakajo.

Poskrbeti zase je pomembno, ker je otrokovo obnašanje in zdravstveno stanje odvisno od našega počutja.

Tako dajemo zgled, da je ok, da poskrbim zase – da bo tudi otrok, ko bo starejši znal poskrbeti zase. Poudarile smo pomen počitka – da nisi si len, če počivaš, kot velikokrat mislimo. Nisi slaba mama, če počivaš, kvečjemu boljša mama. Da pa lahko malo počivamo, potrebujemo pomoč.

Navedle smo konkretne načine, kako si pridobiti pomoč  in kaj to sploh pomeni pomoč – po MOČ, gremo iskat moč.

Cilj je občutiti misli: srečna sem, mirna sem, ne glede na okoliščine.

Izpostavile smo več načinov, kako podpreti partnerski odnos, posebej pomen crkljanja, saj je dotik tisti, ki lahko tudi naše telo pomiri in izboljša naše notranje počutje in zmanjša nivo stresa, tako kot pri mamici in otročku.

 

Predavateljice:

Sanja Kranjc, ČUTIM – VEM, zakonska in družinska terapevtka

Neža Zagoričnik, mentorica za osebni razvoj

Nada Zupančič Bajželj, life coach

Aleksandra Kralj, INŠTITUT SIMBIOZA, mag. zak. in druž. štud.

Eva Doganoc, ZAVESTNA MAMA, coachinja za mamice