Imajo zvočne pravljice svoje prednosti?

LJUBITELJI KNJIG IMAJO ZAGOTOVO AMBIVALENTEN ODNOS DO ZVOČNIH KNJIG – NEKATERI PRAVIJO, DA SO KOT OBIČAJNO BRANJE KNJIGE, SPET DRUGI DA TO SPLOH NI BRANJE, TEMVEČ LE »LENA« ALTERNATIVA BRANJU. VENDAR SE Z VSE VEČJO DOSTOPNOSTJO ZVOČNIH KNJIG NJIHOVA PRILJUBLJENOST POVEČUJE. ZAKAJ PA NE?

Že odrasli smo odkrili številne prednosti, ki jih prinaša branje zvočnih knjig: lahko jih poslušamo med vožnjo, med čiščenjem stanovanja, med tekom ali na sprehodu itd. in s tem izkoristimo čas. Ste že poskusili?
Pri meni je to na dnevni praksi že 10 let. Preprosto jih obožujem in vse, kar je online svet z možnostjo učenja prinesel. Moje dolge vožnje so od nekdaj zaznamovane s slušalkami v ušesih.

Kaj pa vaši otroci? Ste njim že ponudili v poslušanje kakšno zvočno pravljico?

Spomnim se, da smo, ko sem bila sama še otrok, velikokrat poslušali pravljice na kasetah: Mojca Pokraculja, Zajčkov zvonček, Picko in Packo ter Zverinice iz Rezije so bile tiste, ki so polnile mojo domišljijo in me zazibale v spanec. Vedno znova sem prevrtavala trak kasete na začetek in pravljice poslušala znova in znova. Nekdaj jih še danes znam na pamet.

Naši otroci kaset ne poznajo več. Še vedno pa se radi zgubijo v svetu domišljije, ki jo prinašajo pravljice. Čarovnija, na katero smo odrasli že pozabili, a jo opazimo v očeh naših otrok, ko spregovori glas izkušenega bralca. Ko otrok zgodbo bere iz knjige, se osredotoča na vse tiste napisane besede, ki ga odvračajo od celostnega doživetja. Še posebej če se branja šele uči ali ima težave z branjem – takrat je bolj pozoren na črke in besede, kot na občutke, ki jih potek zgodbe, odnosi med karakterji, opisujejo. Ko pravljico posluša pa mu ni treba skrbeti, ali je besedo prebral prav, se mu je kje zataknilo, je razumel, kar je prebral. Lahko se samo prepusti magičnemu glasu pripovedovalca, ki zna le s svojim glasom pričarati čarobni svet, o katerem govori zgodba. Podobe vstanejo iz njegove domišljije in podobe zagleda pred seboj. Živahne barve, radostni obrazi otrok, princes, vitezov, dobrih živali, za katere navija, in kako se boji ali premaga pošasti, kot so zmaji, volkovi. V otrokovem pogledu vidimo odsev njegovih čustev. Zgodila se je čarovnija!

Pa boste rekli, da je branje najpomembnejša veščina, ki se jo mora naučiti brati in da s poslušanjem pravljic tega ne bo dosegel, da bo postal le sanjavo bitje iz pravljičnega sveta. Naj vas pomirim. Zvočne knjige ne bodo nikoli zamenjale tiskanih knjig in vašega glasnega branja. Vendar ima tudi poslušanje zvočnih knjig številne pozitivne učinke, ki jih navajam v nadaljevanju.

• Zvočne knjige ne zavzamejo veliko prostora. Danes jih lahko imate shranjene že na vašem telefonu ali računalniku, tablici in tako lahko do njih dostopate, kadarkoli imate le trenutek časa. Tako lahko med vožnjo v avtu zamotite svojega otroka, da se umiri.

• Zvočne knjige bodo otroku pomagale izboljšati natančnost in tekočnost branja in govora.

• S poslušanjem zvočnih knjig v tujem jeziku, bodo otroku pomagale izboljšati znanje jezika, saj bo s poslušanjem lahko opazoval melodijo jezika, se naučil pravilne izgovarjave besed in utrdil slovnična pravila. Da ne rečem, kako se bo povečal njegov besedni zaklad.

• S pozornim poslušanjem in opazovanjem zgodbe, bo otrok razvoj sposobnost poslušanja in razmišljanja. Izboljšala se bosta njegova vztrajnost in mirna pozornost.

• Ker si mora s poslušanjem ustvariti situacijo v glavi, mu bo to pomagalo pri krepitvi kritičnega in analitičnega mišljenja in izboljšalo njegovo sposobnosti razumevanja.

• Poslušanje zvočnih pravljic izboljšuje spomin.

• Pripovedovalec lahko neverjetno pripomore k občutenju poteka in dojemanja zgodbe, saj s svojim načinom pripovedovanja zgodbo naredi zanimivo, živahno in zabavno in lahko doseže, da otrok postane del knjige. Otroku pomaga ustvariti miselne slike situacij, karakterjev likov in mu pomaga pri boljšem razumevanju čustev, še posebej pri razvoju empatije.

• Zvočne knjige so še posebej koristne za otroke z okvarami vida in drugimi motnjami branja, kot so disleksija, hiperleksija itd., pa tudi za otroke z jezikovnimi in učnimi težavami.

• Poslušanje dobrih zvočnih knjig lahko okrepi naše duševno zdravje, saj zmanjša stres in pomiri naš um in izboljša spanje.

Zaradi teh vseh pozitivnih učinkov, ki jih imajo zvočne knjige, sem še posebej vesela, da bo tudi slikanica Hanina božična želja dobila svojo zvočno inačico in da bo na krilih glasov odličnih izbranih pripovedovalcev in domišljije otroke ponesla v Hanin svet in jih bogatejše za novo izkušnjo, polne razumevanja, hvaležnosti in sreče, pripeljala nazaj.

 

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?