5 načinov, da se povežemo z otrokom in odložimo svoje maske

5 korakov, kako odložimo maske, ki jih nosimo v odnosih, da se lahko bolj povežemo z otrokom. Ko enkrat prepoznamo, da ne želimo biti svojim otrokom FEJK, se podamo na pot, ko začnemo raziskovati, kdo smo in kako lahko postanemo bolj povezani s sabo in bolj avtentični.

Najprej iskreno boli, ko te zadane, da si tu in tam fejk v vzgoji.  Vsaj meni se je tako zgodilo. Zakaj? Ker sem tako kot vsak starši, mislila, da delam prav. NO, saj ne, da nisem delala prav, bolj je na koncu izpadlo tako, da sem mislila, da delam reči drugače kot moji starši, pa jih veliko nisem.
AUČ je bolelo, ko sem videla, koliko reči počnem isto. Bolelo je še to, ko sem videla v sinu svoje blokade, ki jih še vedno nisem uspela razrešiti. Zavedala sem se, da če pri sebi ne bom naredila korakov, mu ne bom mogla pomagati.  Vedno sem vedela, kako naj dam mu nekomu nekaj, česar sama nimam  ali nisem tega  dejansko izkusila. Marsikdo bo rekel, da mu damo znanje in  da verjamemo, da bo naredil to, česar mi nismo zmogli.

A ko pogledam življenje sem vedeno vedela, kdo v sebi ima moč, kdo pa je nekaj povedal, ker je to prebral iz knjig. Zame osebno je bila to vedno ločnica, ko sem se vprašala, kje hočem sama bit. Stvar osebne odločitve.  Pri meni je tako – ne bi bila mirna v sebi, če ne bi vedela, da naredim res vse, da presežem svoje blokade in da lahko pomagam sebi in otroku.  Žal, nisem tip mame, kateri bi bilo dovolj, da otroku pove, kako naj deluje,  sama pa tega ne počnem.  To je zame  biti fejk na kvadrat!

Zame je bilo tako vedno, da grem naprej, reagiram pogum in najdem sebe ter svoj avtentičen jaz.  In to je nekaj, kar je osebna odločitev vsakega posameznika in na nas, da to drug pri drugemu spoštujemo.

Kako potem odložiti maske in kako začeti?

 

1. DELO NA SEBI

Najprej vzgajamo samega sebe, ko sama velikokrat pravim.  Razumevanje, da se otrok najprej vsega uči od nas, je lahko samo odličen povod za to, da sprejmemo najboljšo odločitev življenja – aktivno delo na sebi. Drži, v vzgoji je za to neizmerno veliko priložnosti. Največ o tem sem napisala v knjig za starše NEKDO V MOJI GLAVI PRAVI, DA…, ki je neke vrste priročnik in ponuja drugačen pogled na svet.

2. PREPOZNAVAMO SVOJE VZORCE
Vsak naj pomete pred svojim pragom ali vsak človek na tem svetu ima jazbeca, tudi ti in jaz ter vsak hrani svojega jazbeca. Šele, ko res začnemo gledati vase in raziskovati svoj notranji svet ter kdo smo, začnemo svoje življenje res spreminjati. 5 vodil vzgoje z jazbeci so poenostavljen način razumevanja drugačne vzgoje, ki nam daje priložnost, da sebe in otroka hitreje razumemo in vemo, kako otroka podpreti, da osebno zraste.

3. IZBIRAMO DRUGE BESEDE
Besede imajo izjemno močan pomen. Nosijo tudi vso energijo in čustva v svet in vse to se nam potem tudi vrača nazaj.  Če prenehamo sprejemati življenje in vsa dejanja samoumevno in jih dnevno spreminjamo v prijaznost z LEPO PROSIM, HVALA ali prijaznim tonom glasu, lahko opazimo, kako se bo veliko reči začelo spreminjati.

4. TVOJE STARŠEVSTVO POSLANSTVO (O tem bom še pisala!)

Ko si resnično izoblikujemo jasno sliko, kaj hočemo otroka naučiti za življenje, smo postavili svoje poslanstvo na področju starševstva. Predstavlja nam nekakšen GPS in nam kaže, v katero smer se moramo v vsakodnevnih družinskih situacijah premikati, da lahko do cilja pridemo. To je nekakšna rdeča nit naše vzgoje skozi oči življenja.

5. SE ODPREMO KLJUB RANLJIVOSTI IN STRAHU
To je vsekakor za marsikoga izmed nas eden težjih korakov – se odpreti in tvegati biti ranljiv in premagati strah. Osebno je bila zame to največja groza. Strah me je bilo, da bom izgubila sebe, da me bodo vsi ranili, da bodo poznali moje šibke točke.  Tako sem bila vedno v OBRAMBA – NAPAD poziciji tudi v vzgoji. Kar nekaj vztrajanja in na tone pozitivnih sporočil sem morala na novo naložiti, da sem si upala nekoliko se odpreti. A vredno je bilo! Naučiti sem se morala, kako naj ostanem mirna vsak trenutek.

 

Res pa je, da kljub vsem prebranim knjigam, delavnicam velikokrat nisem vedela, kako reagirati na novo, kako nekaj drugače povedati. Potem sem mislila, da povem tako, samo odnosi so še vedno bili isti. Tako sem vedela, da še vedno nečesa ne vidim, kar je res pomembno.
Dokler nisem začel delati na sebi na popolnoma nov način, se reči niso spremenile.

Po letih izkušenj sem tako sestavila program 5tih srečanj ZA MOJO DUŠO, ker predvsem mamice točno učim na njihovih konkretnih korakih in mi razložim,

  • kako delujejo jazbeci preko njihovih konrketnih izkušenj,
  • katere vzorce premagujejo,
  • kjer in kako se jim to pozna v življenju in
  • jim dam točna navodila, korake, besede in NAČIN, kako reči spremeniti.
    Po mesecu dni vse začenjajo dobivati čudovite nove izkušnje miru in povezanosti v družini.

Če vidiš, da se nekje vrtiš v krogu, bi rada konkreten nasvet, kako kaj v vzgoji ali pri sebi spremeniti, mi piši na info@alexpin.info in dogovorimo se za 15 minutno brezplačno srečanje, da vidim, kje ti lahko pomagam. V mailu napiši, kje imaš največji izziv, da bomo 15 minut res dobro izkoristile.

Vabljena tudi v mojo FB skupino Razvijamo otrokovo samozavest, vero vase in njegove supermoči.

Share on facebook
Facebook

Ostale zgodbe

Te zanimajo moje knjige?